Loading...

Blog

Ana Sayfa / Blog

Aşkın Halleri

Temelinde aşk olmayan sevgi efsaneleşmiyor. Mutlulukların en büyüğünü yaşatan sevgi, aşktan evrilen sevgidir. İkisini birden aynı anda yaşayabildiğiniz kişi ise sizin ruh eşinizdir. Aşk İngilizcede geçtiği gibi bir düşme halidir (fall in love) sevgi ise bir olma hali. Bir insanı zamanla sevebilirsiniz ancak ona zamanla aşık olmazsınız. İlişkilerin dönüşüm sıralaması; Aşk – Sevgi – Bağlılık Kurma şeklindedir. Binanın katları gibi düşündüğümüzde en altta yer alan aşk eğer eksikse, bina ayakta dursa da hep sallantıda kalıyor.

İlişkilerin kırılma noktaları yukarıda belirttiğim aşamalar arasındaki geçişlerde yaşanıyor. Aşk sevgiye dönüşmediğinde hayal kırıklığı, sevgi zamanla bağlılık kurmaya dönüşmediğinde mutsuzluk oluşuyor. En sağlam bağlılıklar ise aşkın sevgiye geçiş hızıyla ters orantılı. Aşk ne kadar kısa sürede sevgiye dönüşürse bağlılık oranı o kadar yüksek olur. Yani aşk ve sevgi aynı anda vuku bulduğunda bu iki duygu bedende bir nevi gaz halden direk katı hale geçer, süblimleşir. İşte bu noktadan sonra tüm zorluklara, dışarıdan gelecek tüm darbelere dayanıklı hale gelir ki bizim efsane diye okuduğumuz aşklar tam olarak böyledir. Örneğin, Mecnun’un uzun bir flört döneminin ardından duygularından emin olarak Leylaya “seni seviyorum” dediğini düşünmek komik olur. Aşka düşmek ile sevmek hali arasında geçen süre sıfır olduğunda bağlılık bir ömürden uzun sürer çünkü o efsanevi aşk yüreklere mühürlenir.

Aşka düşebilmenin ön koşulu düşebilmeye cesaret etmektir. Aşk peşinde koştuğunu düşünen nice insan vardır ki aslında tek yaptıkları aşka düşmemek için tam ters istikamete doğru koşmaktır. Çünkü aşk dipsiz kuyudur, düşenin başına ne geleceğini kimse bilemez. Yani düşmeye hazır ve istekli olmak yürek işidir ki yürekli olmak ve cesur olmak birbirinden çok farklıdır. İngilizcede yürekli olmak anlamına gelen “courage” kelimesinin kökü Fransızca “coeur” kelimisinden gelir ki Fransızca karşılığı kalptir. Cesur olmak ise İngilizcede “brave” şeklinde geçer. Aşk cesurlardan çok yüreklilerin işidir çünkü aşka önce kalp gerekir. Aşkı arayanlara asıl sorum: Ne kadar yüreklisiniz?

Comments