Loading...

Blog

Ana Sayfa / Blog

Kadınlar Ne İster

Kadınların erkeklerden beklentileri üzerine yapılmış bir çok araştırma mevcut. Örneğin farklı ülkelerde evli kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada kadın ile erkek arasındaki yaş farkının ortalama üç olduğu tespit edilmiştir ve büyük olan erkektir. Bu araştırmayı destekleyecek başka bir araştırmada ise kadınların ilgisini en çok şu etmenlerin çektiği saptanmıştır; yaş, eğitim ve gelir düzeyi. Bunların hepsi de finansal istikrar göstergesidir. Bu özellikler neredeyse her zaman olduğu gibi kadınların erkeklerde aradığı belirleyici özellikler sıralamasında kişilikten çok önce gelmektedir. David Buss’ın 33 ülkede 10.000’den fazla insan üzerinde yaptığı araştırma kadınların eş olarak seçecekleri kişinin maddi durumunun bir çok şeyden önce geldiğini ortaya koymuştur. Liverpool Üniversitesinden Robin Dunbar’ın araştırmasına göre de kadınlar risk alan, özellikle de başkalarının yararına risk alan erkekleri beğenmektedir. Bu araştırmalar bize gösteriyor ki kadınlar kısaca kendilerinden büyük zengin kahramanlar arıyorlar.

Eş seçimi konusunda yukarıda anlattığım gibiyken seks için nasıl seçim yapılıyor? Seks konusunda erkekler ve kadınların farklı olduğu bir gerçek. Her şeyden önce erkeklerin beynindeki seks merkezi kadınlara göre 2.5 kat daha büyük. Tüm toplumsal tabulardan bağımsız erkekler için seks kadınlara göre daha önemsizdir çünkü yetişkin bir erkek günde yaklaşık 100 milyon sperm üretir. Yani fırsatını bulsa yüzlerce çocuk sahibi olabilir ki bu konuda dünya rekorunu Fas Kralı İsmail Mulay (1672-1727) 888 çocukla elinde tutmaktadır. Sperm erkek vücudundaki en küçük hücredir bu yüzden üretimi içinde asgari düzeyde enerji harcanır. Kadınlarda ise durum tamamen farklıdır. İnsan vücudunun en büyük hücrelerinden biri yumurtadır. Bir kadın 30 yıl kadar süren doğurganlık dönemi boyunca ayda bir kez olmak üzere menopoza girene kadar ortalama 400 yumurta üretebilir. İşte tam da bu yüzden seks için partner seçimi kadınlar açısından daha önemlidir. Biz erkeklerin bilinçaltına göre hava hoştur, nasılsa milyarlarca sperm var. Ama kadın bilinçaltında daha seçici davranmak zorundadır. Günümüzde seks konusunda erkekler ile kadınların tamamen eşit olduğu savunulsa da bilim bunu desteklemiyor. Robert Wright “Ahlaklı Hayvan” isimli eserinde bir kadını gelişigüzel cinsel ilişki kurma eğilimi ne kadar fazla ise o kadının uzun süreli ve sadık bir eş olma eğiliminin o kadar az olduğunu örnekleriyle anlatmaktadır.

Karşılaştığımız her olaya safi bilimin penceresinden bakamayacağımız gibi toplumsal gelenekler açısından değerlendirirkende bilimi unutmamalıyız. Örneğin kendisinden 15-20 yaş küçük kadınlarla evlenen erkeklerin bunu bilimsel olarak “çocuğumu doğuracak en sağlıklı adayı seçtim” gibi bir açıklama yapması kabul edilemezken çok sayıda erkekle birlikte olan kadınlarında “yumurtalarım çok değerli olduğu için en doğru adayı arıyordum” açıklamasının bilimle bir alakası yoktur. İkisi de düpedüz ahlaksızlıktır. Atalarımız davul bile dengi dengine derken bence “yaşı yaşına, aklı aklına” uygun demek istemiştir.

Comments